Pizza 4pers
15g jäst
3dl vatten(fingervarmt)
1tsk socker
1tsk salt
2msk olja
7dl mjöl (byt gärna ut en dl till valfri sort)
- häll jästen i en bunke
- värm 3dl vatten till ca 37 grader och häll i bunken, blanda om tills jästen har löst sig.
- blanda i dom andra ingrdedienserna , mjölet lite i taget. och knåda tills degen blir smidig.
- låt jäsa i ca 45 min (tips lägg en fuktig kökshanduk över bunken)
- sätt på ugnen på 250g (pizzorna ska gräddas i mitten)
- dela degen i fyra bitar och kavla ut dom (el försök att snurra dom i luften;))
- bre ut tomatsås (el ost/ vaniljkräm) och dekorera med valfria ingredienser.
- grädda mitt i ugnen i 5-10 min el tills pizzan har fått fin färg.
EFTERÄTTS PIZZA:
ricotta ost, pinjenötter, hånung och valfria frukter
el marsansås med valfria frukter
pudra över med lite florsocker när pizzan e klar
TOMATSÅS:
en burk krossade tomater (alternativ färska)
1-2 vitlökar
salt
pepper
organo
- sätt ugnen på 175g
- Gör en kakdeg av 100g margarin 1dl socker och 2msk sirap. blanda om väl.
- Häll sedan ned 2dl mjöl, ½ tsk bikarbonat och 1tsk vaniljsocker.
- blanda om och rulla ut på en smord plåt (el med bakplåtspapper)
- platta till den lite och tryck lite med en gaffel så blir det fint mönster.
- in i mitten av ugnen i 10-13 min
Plommon paj med konjaks -vaniljkräm
- Gör en smuldeg av 100g margarin 1½dl mjöl och ½dl socker.
- smöra en form och tryck ut smuldegen i formen, in i kylen ca 30 min.
- Vispa ihopp ca ½ l marsankräm och blanda i lite konjak (ca 2msk) och ställ i kylskåpet.
- Tvätta, dela och kärna ut plommonen.
- nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda i ca 10 min
- häll över konjakskrämen i pajskalet och lägg i plommonen.
- grädda i ugnen ca 30 min eller tills pajen har fått en fin färg.
- när pajen har svalnat lite så strö över lite florsocker.