Bakverk

Pizza 4pers
15g jäst
3dl vatten(fingervarmt)
1tsk socker
1tsk salt
2msk olja
7dl mjöl (byt gärna ut en dl till valfri sort)
  • häll jästen i en bunke
  • värm 3dl vatten till ca 37 grader och häll i bunken, blanda om tills jästen har löst sig.
  • blanda i dom andra ingrdedienserna , mjölet lite i taget. och knåda tills degen blir smidig.
  • låt jäsa i ca 45 min (tips lägg en fuktig kökshanduk över bunken)
  • sätt på ugnen på 250g (pizzorna ska gräddas i mitten)
  • dela degen i fyra bitar och kavla ut dom (el försök att snurra dom i luften;))
  • bre ut tomatsås (el ost/ vaniljkräm) och dekorera med valfria ingredienser.
  • grädda mitt i ugnen i 5-10 min el tills pizzan har fått fin färg.
EFTERÄTTS PIZZA:
ricotta ost, pinjenötter, hånung och valfria frukter
el marsansås med valfria frukter
pudra över med lite florsocker när pizzan e klar

TOMATSÅS:
en burk krossade tomater (alternativ färska)
1-2 vitlökar
salt
pepper
organo 

Kolasnittar

  1. sätt ugnen på 175g
  2. Gör en kakdeg av 100g margarin 1dl socker och 2msk sirap. blanda om väl.
  3. Häll sedan ned 2dl mjöl, ½ tsk bikarbonat och 1tsk vaniljsocker.
  4. blanda om och rulla ut på en smord plåt (el med bakplåtspapper)
  5. platta till den lite och tryck lite med en gaffel så blir det fint mönster.
  6. in i mitten av ugnen i 10-13 min
tipps: det är gott att variera smaken med lite choklad bitar, kanel, sylt, strössel el ingerfära m.m


 

Plommon paj med konjaks -vaniljkräm

  1. Gör en smuldeg av 100g margarin 1½dl mjöl och ½dl socker.
  2. smöra en form och tryck ut smuldegen i formen, in i kylen ca 30 min.
  3. Vispa ihopp ca ½ l marsankräm och blanda i lite konjak (ca 2msk) och ställ i kylskåpet.
  4. Tvätta, dela och kärna ut plommonen.
  5. nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda i ca 10 min
  6. häll över konjakskrämen i pajskalet och lägg i plommonen.
  7. grädda i ugnen ca 30 min eller tills pajen har fått en fin färg.
  8. när pajen har svalnat lite så strö över lite florsocker.
tipps: servera med gammeldags vaniljglass el. konjaks grädde